Skip Sidebar

Over ons

De Depressie Vereniging organiseert in heel Nederland supportgroepen. Een supportgroep is een vorm van zelfhulp. Een groep bestaat uit mensen die een depressie hebben, of hebben gehad. Zij komen ...

Welzijn
Deel
Gespreksbegeleider Supportgroep Depressie Vereniging

Gespreksbegeleider Supportgroep Depressie Vereniging

Structureel werk · 2 uur/week
Roermond, Limburg, Nederland
Welzijn
Deze vrijwilligersvacature is verlopen Je kan hier andere vrijwilligersvacatures vinden.3 plaatsen over.
Activiteit Delen
Depressie Vereniging
#27286
Scan me of ga naar www.wij-zijn-vrijwilligers.nl/o/Depressie-Vereniging4/activiteiten/Gespreksbegeleider-Supportgroep-Depressie-Vereniging/27286 om je aan te melden

Contactpersoon

Samenvatting

Ben jij door de depressie heen? Kun jij je goed inleven en wil je jouw kennis graag op een liefdevolle manier doorgeven?

Uitgebreide omschrijving

Vacature Gespreksbegeleider (vrijwillig)


De Depressie Vereniging is de landelijke patiëntenvereniging voor mensen met een depressie en hun naasten. Wij organiseren in heel Nederland supportgroepen. Een supportgroep is een vorm van zelfhulp. Een groep bestaat uit ongeveer 8 mensen die een depressie hebben (gehad). Zij komen 2 keer per maand bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en te bespreken hoe zij met hun depressie in het dagelijks leven omgaan en waar ze tegenaan lopen. Alles wat te maken heeft met depressie is in deze groepen bespreekbaar. Iedere groep heeft twee gespreksbegeleiders. Een gespreksbegeleider heeft zelf ook ervaring met depressie en wil deze ervaring inzetten voor anderen die een depressie doormaken of hebben doorgemaakt. De Depressie Vereniging hoopt dat de groepen bijdragen aan het herstel en het verminderen van terugval.



Gespreksbegeleider: is dit iets voor jou?


Er is veel behoefte aan supportgroepen, deelnemers hebben er baat bij. De vraag naar supportgroepen neemt toe en daarom zoeken we nieuwe gespreksbegeleiders. Als gespreksbegeleider organiseer en begeleid je de supportgroep waarin je geplaatst bent. Dit doe je samen met een andere gespreksbegeleider.


Wat doet de gespreksbegeleider?

Je hebt daarbij de volgende taken:


Opzetten van een supportgroep of overnemen van bestaande groep.

Het zoeken naar een locatie.

Informatie verstrekken aan nieuwe deelnemers en hen verwelkomen.

Organiseren van minimaal één en maximaal twee bijeenkomsten per maand.

Begeleiden van de groepsgesprekken.

Bewaken van het groepsproces en zorgen dat alle deelnemers zich veilig voelen.

Contact onderhouden met de regiocoördinator van de Depressie Vereniging en doorgeven van deelnemerslijsten.

Twee maal per jaar een (online) intervisie met alle gespreksbegeleiders van Limburg.


Welke vaardigheden heb je?

Om een groep goed te kunnen begeleiden is het noodzakelijk dat je in staat bent je eigen ervaring te gebruiken, maar deze niet als leidraad te zien voor anderen. Je bent in staat deelnemers ruimte te geven om hun eigen weg te vinden. Zo voelt iedere deelnemer zich geaccepteerd.

Daarnaast zijn van belang:


Een warme persoonlijkheid en oprechte interesse in anderen. Mensen aanvoelen en op hun gemak kunnen stellen.

Flexibel zijn, bijeenkomsten kunnen anders verlopen dan je van tevoren hebt gepland.

Je woont in de omgeving van de groep. De groep wordt steeds op dezelfde locatie gehouden.

Beschikbaarheid van een tijdsinvestering van ca. 5 uur per maand voor een langere periode (minimaal een jaar), gezien de aard van de groep.


Wat bieden wij?


Een 2-daagse training voor gespreksbegeleiders. Een gedeelte is online, het andere in Utrecht. Hier krijg je meer informatie over supportgroepen en de handleiding voor gespreksbegeleiders. Je gaat daarna in een nieuwe of bestaande groep samenwerken met een mede-gespreksbegeleider. De regiocoördinator biedt ondersteuning bij het opstarten en bij vragen of problemen die zich in de groep voordoen.


Daarnaast kun je deelnemen aan de landelijke publieksdag waar je gespreksbegeleiders uit het hele land kunt ontmoeten. Als vrijwilliger voor de Depressie Vereniging kun je tevens gebruik maken van een divers cursusaanbod


Reiskosten voor de training, terugkomdagen en de supportgroep worden vergoed.



Heb je interesse?


Stuur dan een mail met een korte motivatie en persoonlijke gegevens naar Wendy Bertrams, Regiocoördinator Limburg van de Depressie Vereniging. [email protected]

Wie weet drinken wij binnenkort samen een kop koffie.

Wat vrijwilligers nodig hebben

🗣️ Beheersing van het Nederlands

Wat wij vrijwilligers aanbieden

🤝 Extra begeleiding

Hoe kom ik er?

Deze vrijwilligersvacature is verlopen Je kan hier andere vrijwilligersvacatures vinden.3 plaatsen over.
Activiteit Delen
Roermond Activiteiten > Depressie Vereniging > Gespreksbegeleider Supportgroep Depressie Vereniging

Over Depressie Vereniging

De Depressie Vereniging organiseert in heel Nederland supportgroepen. Een supportgroep is een vorm van zelfhulp. Een groep bestaat uit mensen die een depressie hebben, of hebben gehad. Zij komen ongeveer één keer per maand bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en te bespreken hoe zij met hun depressie omgaan. Alles is in deze groepen bespreekbaar: het innerlijk leven, sociale contacten, werk, hobby’s. Iedere groep heeft twee gespreksbegeleiders die zelf ook een depressie hebben meegemaakt.